Doğru Pozlama Nedir? Doğru Pozlama Nasıl Yapılır?

Fotoğraf çekimi sırasında sizin elde edeceğiniz sonucu en çok etkileyen niteliklerin başında ışık gelmektedir. Fotoğraf makinesi ile alakalı olarak yapılan ayarlamaların birçoğu da bu ışık sistemi ile alakalıdır. Siz de kısa bir zaman dilimi içerisinde ayarlamaları otomatik ya da eğer konu hakkında yetkinliğiniz varsa manuel olarak tamamlama imkanını elde edebilirsiniz.
Pozlama Ayarlarının Önemi Nedir?
Doğru pozlama nedir doğru pozlama nasıl yapılır konu başlığı ile alakalı olarak dikkate alınması gereken temel noktalar şu biçimde sıralanmaktadır;
- Pozlama kavramı ışık ile alakalıdır. Fotoğrafınızın doğru ışık alıp almadığına pozlamaya göre karar verilmektedir. Elde edilecek olan fotoğraf kalitesini direkt olarak değiştiren noktaların başında gelmektedir.
- Temel olarak pozlama niteliği çekeceğinizin fotoğrafın karanlık ya da aydınlık çıkmasını belirleyen unsurlardır. Bu unsur ile kısa bir süre içerisinde fotoğrafınızın niteliğini değiştirme imkanını elde edebilirsiniz.
- Pozlamayı oluşturan diğer üç değişken ise; Iso, Diyafram ve Enstantane olarak karşımıza çıkmaktadır. Siz de bu değerlerin nasıl belirlenmesi gerektiğine hem çekim ortamınıza hem de istediğiniz aydınlık miktarına göre karar verebilirsiniz.
- Fazla pozlama yapıldığı zaman ayrıntıların kaybolduğu ve sanki fotoğrafın üzerinde bir ışık huzmesi varmış gibi bir görüntü meydana geleceğinin de ayrıca belirtilmesi gerekmektedir.
Bu detayları dikkate alarak kısa sürede yüksek kalitede fotoğraflar ortaya koyma imkanını yakalayabilirsiniz. Özellikle portre ya da doğa fotoğrafı gibi detayların önemli olduğu aşamalarda kişilerin pozlama ayarlarına çok daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.
Dikkate Alınması Gereken Diğer Ayarlar Nelerdir?
Doğru pozlama nedir doğru pozlama nasıl yapılır konu başlığı kadar dikkate alınması gereken detaylardan bazıları şu biçimde sıralanmaktadır;
- Iso değerleri kişilerin direkt olarak daha karanlık ortamlara bile fotoğraf çekmesini mümkün kılmaktadır.
- Enstantane ve diyafram özelliklerinin de muhakkak detaylı bir biçimde incelenmesi gerekmektedir.
- Işığın hangi kaynaktan hangi açı ile geldiğine de ayrıca dikkat etmelisiniz.
Bu ayarlara ek olarak amatör ruhunuzu da devreye soktuğunuz zaman elde edilecek olan kalitenin en üst seviyeye çıkabileceğini göreceksiniz.